ขั้วดอกแกขาว คนไทยเขาฮ้องว่า ดอกแคนา
สองสามวันนี้ข้าเจ้าไปแอ่วราชบุรีมา ต๋งกล๋างต้งมีต้นดอกแกขาวอย่างนัก
ผ่อไปผ่อมาค็เป๋นดีไคร่อยาก ลวกกับลาบค็ลำ ขั้วค็ลำ
สะดายต้นมันอยู่ไกล้ต๋าใกล๋ตี๋น เลยอดเอาเต๋กความไคร่อยากเอาไว้
ข่มความไคร่อยากเอาไว้ตลอดตี้หัน เหมือนกับว่าโจคจะเข้าข้าง
โฮงแฮมตี้ไปค้างแฮมแก๋มมื้อ มีต้นดอกแกต้นใหญ่อยู่สองต้นตี้กะลังดอก
ข้าเจ้าหมายต๋าเอาไว้ ... วันพูกเมื่อเจ๊าก่อนเทิอะ ... จะลุกไปเก็บ
เจ๊ามาฟั่งลุกกั๋วเปิ้นกวาดขว้าง ... ธัมโม สังโฆ หล่นนักหนาปาป้าน
เต๋มปื๊นเก๊ามันหั้น แถมบ่ะปอปื๊นเก๊ามันเป๋นข่วงหญ้าตวย ... สุดยอดแต๊ๆ
เก๋บมาถุงแซ่วบะเหล้ร เถิงบ้านจัดก๋ารขั้วเลย ... อย่างเหมาะ
ส่วนผสมมันมีหยังภ่อง ??? ขั้วดอกแกขาว (ส่วนผสมมันมีอะไรบ้าง คั่วดอกแคนา)
๑. ดอกแกขาว เอาเก๋สรมันออกเ

๋ยเน้อ กันบ่ะอั้นขมหาป้อเทิอะ
(ดอกแคนา เอาเกสรออก ไม่งั้นขม)
๒. จิ๊นหมูลาบปุ๊นลาบเพ้ (เนื้อหมูสับหยาบ)
๓. น้ำมันหมู (ก็น้ำมันหมู นี่แหละ)
๔. น้ำปล๋า (น้ำปลา)
เครื่องแก๋ง (เครื่องแกง)
๑. พริกแต้แห้ง (พริกขี้หนูแห้ง)
๒. ข่าแก่ (ก็ข่าที่มันไม่อ่อนนั่นแหละ)
๓. หอมบั่ว (น้ำปลา)
๔. หอมเตียม (น้ำปลา)
๕. ปลาฮ๊า บ้านใดบ่กิ๋นฮ้า บ่ใส่ค็ได้
(ปลาร้า ท่านใดไม่ทานปลาร้า ไม่ใส่ก็ได้นะครับ)
๖. กะปิ (ก็กะปินี่แหละ)
วิธียะ (วิธีทำ)
ต๋ำน้ำพริกหื้อเหลือกมอกปอ ในขณะตี้ต๋ำน้ำพริกค็ลวกดอกแกไปตวย
จะไปลวกเมินกำเดวมันจะแหล๋ว จากนั้นค็ตักขึ้นพักไว้ กันว่าเย็นค็เอามาลาบจะไปหื้อม๊อก
ตั้งหม้อน้ำมันไฟอ่อน ปอน้ำมันฮ๊อน ใส่หอมเยม หอมบั่วลงขั้ว
เอาน้ำพริกลงขั้ว ปอน้ำพริกหอม เอาหมูลงขั้ว ปอหมูใกล้สุกใส่ดอกแก กนไปกนมาหื้อเข้ากั๋น
ป๋ดหม้อแก๋งลง ตักเสิร์ฟ กิ๋นกับเข้าหนึ้ง แคบหมู หอมแดง บ่ะม่วงดิบ ลำขนาดเจ้า
บรรยายไทย
ตำเครื่องแกงให้พอละเอียดแบบหยาบๆ ไม่รู้จะอธิบายยังไง ^^
จากนั้นก็ลวกดอกแคนาให้พอสุก อย่านานเดี๋ยวเละครับ จากนั้นก็ตักขึ้นมาพักไว้
พอเย็นก็หั่นความยาวสักข้อนิ้วมือ ตามด้วยสับเนื้อหมูสับหยาบนะครับ
ตั้งกระทะน้ำมันไฟอ่อน ใส่กระเทียมบุบ หอมแดงซอย พอกระเทียมเหลือง
เอาเครื่องแกงลงผัดให้หอม จากนั้นเอาหมูสับลง ผัดไปๆมาพอใกล้สุกเอาดอกแคนาลง
ผัดให้เข้ากันปิดไฟเลยครับ ทานกับข้าวเหนียวร้อน แคบหมู หอมแดง ลำแต้ๆครับ
ขั้วดอกแกขาว คนไทยเขาฮ้องว่า ดอกแคนา
ขั้วดอกแกขาว คนไทยเขาฮ้องว่า ดอกแคนา
สองสามวันนี้ข้าเจ้าไปแอ่วราชบุรีมา ต๋งกล๋างต้งมีต้นดอกแกขาวอย่างนัก
ผ่อไปผ่อมาค็เป๋นดีไคร่อยาก ลวกกับลาบค็ลำ ขั้วค็ลำ
สะดายต้นมันอยู่ไกล้ต๋าใกล๋ตี๋น เลยอดเอาเต๋กความไคร่อยากเอาไว้
ข่มความไคร่อยากเอาไว้ตลอดตี้หัน เหมือนกับว่าโจคจะเข้าข้าง
โฮงแฮมตี้ไปค้างแฮมแก๋มมื้อ มีต้นดอกแกต้นใหญ่อยู่สองต้นตี้กะลังดอก
ข้าเจ้าหมายต๋าเอาไว้ ... วันพูกเมื่อเจ๊าก่อนเทิอะ ... จะลุกไปเก็บ
เจ๊ามาฟั่งลุกกั๋วเปิ้นกวาดขว้าง ... ธัมโม สังโฆ หล่นนักหนาปาป้าน
เต๋มปื๊นเก๊ามันหั้น แถมบ่ะปอปื๊นเก๊ามันเป๋นข่วงหญ้าตวย ... สุดยอดแต๊ๆ
เก๋บมาถุงแซ่วบะเหล้ร เถิงบ้านจัดก๋ารขั้วเลย ... อย่างเหมาะ
ส่วนผสมมันมีหยังภ่อง ??? ขั้วดอกแกขาว (ส่วนผสมมันมีอะไรบ้าง คั่วดอกแคนา)
๑. ดอกแกขาว เอาเก๋สรมันออกเ
(ดอกแคนา เอาเกสรออก ไม่งั้นขม)
๒. จิ๊นหมูลาบปุ๊นลาบเพ้ (เนื้อหมูสับหยาบ)
๓. น้ำมันหมู (ก็น้ำมันหมู นี่แหละ)
๔. น้ำปล๋า (น้ำปลา)
เครื่องแก๋ง (เครื่องแกง)
๑. พริกแต้แห้ง (พริกขี้หนูแห้ง)
๒. ข่าแก่ (ก็ข่าที่มันไม่อ่อนนั่นแหละ)
๓. หอมบั่ว (น้ำปลา)
๔. หอมเตียม (น้ำปลา)
๕. ปลาฮ๊า บ้านใดบ่กิ๋นฮ้า บ่ใส่ค็ได้
(ปลาร้า ท่านใดไม่ทานปลาร้า ไม่ใส่ก็ได้นะครับ)
๖. กะปิ (ก็กะปินี่แหละ)
วิธียะ (วิธีทำ)
ต๋ำน้ำพริกหื้อเหลือกมอกปอ ในขณะตี้ต๋ำน้ำพริกค็ลวกดอกแกไปตวย
จะไปลวกเมินกำเดวมันจะแหล๋ว จากนั้นค็ตักขึ้นพักไว้ กันว่าเย็นค็เอามาลาบจะไปหื้อม๊อก
ตั้งหม้อน้ำมันไฟอ่อน ปอน้ำมันฮ๊อน ใส่หอมเยม หอมบั่วลงขั้ว
เอาน้ำพริกลงขั้ว ปอน้ำพริกหอม เอาหมูลงขั้ว ปอหมูใกล้สุกใส่ดอกแก กนไปกนมาหื้อเข้ากั๋น
ป๋ดหม้อแก๋งลง ตักเสิร์ฟ กิ๋นกับเข้าหนึ้ง แคบหมู หอมแดง บ่ะม่วงดิบ ลำขนาดเจ้า
บรรยายไทย
ตำเครื่องแกงให้พอละเอียดแบบหยาบๆ ไม่รู้จะอธิบายยังไง ^^
จากนั้นก็ลวกดอกแคนาให้พอสุก อย่านานเดี๋ยวเละครับ จากนั้นก็ตักขึ้นมาพักไว้
พอเย็นก็หั่นความยาวสักข้อนิ้วมือ ตามด้วยสับเนื้อหมูสับหยาบนะครับ
ตั้งกระทะน้ำมันไฟอ่อน ใส่กระเทียมบุบ หอมแดงซอย พอกระเทียมเหลือง
เอาเครื่องแกงลงผัดให้หอม จากนั้นเอาหมูสับลง ผัดไปๆมาพอใกล้สุกเอาดอกแคนาลง
ผัดให้เข้ากันปิดไฟเลยครับ ทานกับข้าวเหนียวร้อน แคบหมู หอมแดง ลำแต้ๆครับ