ทาร์ตมะม่วงคัสตาร์ดมะพร้าว

ทาร์ตมะม่วงคัสตาร์ดมะพร้าว (สูตรนี้ทำได้ 2 ทาร์ต)
ติดตามกันได้ที่ IG: mudkipppy (https://www.instagram.com/mudkipppy/)
- content ทำขนม ทำอาหาร ท่องเที่ยว เรียนแพทย์ที่อเมริกา ขอบคุณครับ

-  ทาร์ต
·       ไข่ 1 ฟอง
·       เนยตัดเป็นลุกเต๋าเล็ก ½ ถ้วย
·       น้ำตาลทราย 1/3 ถ้วย
·       แป้ง 2 ถ้วย
1.     ตีไข่กับน้ำตาล เติมแป้งและเนย ตีให้รวมกันจน ส่วนผสมมีลักษณะรวนๆ
2.     กดส่วนผสมลงบนถาดทาร์ต
3.     อบที่ 190C 25-35นาที หรือจนสีทองสวย, นำเข้าตู้เย็นให้เย็นตัวก่อนใช้
- คัสตาร์ดกะทิ
·       หัวกะทิ (ผมใช้กะทิกระป๋อง) 1 ถ้วย
·       นม 1 ถ้วย
·       น้ำตาลโตนด 60g
·       น้ำตาลทราย 40g
·       แป้งข้าวโพด 21g
·       เกลือ 1/8 ช้อนโต๊ะ
·       ไข่ 2 ฟอง
·       เนย 60g
1.     ต้มกะทิ, นม3/4ถ้วย, น้ำตาลโตนดและน้ำตาลทราย คอยดูไม่ให้ส่วนผสมเดือด แต่ให้มีฟองเล็กๆได้
2.     ตีนม 1/4ถ้วยที่เหลือกับไข่และแป้งข้าวโพดในอีกถ้วย 
3.     ผสมส่วนที่มีกะทิลงในส่วนผสมที่มีไข่ทีละน้องและคนอย่างรวดเร็ว (temper)
4.     ตั้งส่วนผสมบนเตาอีกครั้ง เปิดไฟกลาง ครั้งนี้ให้คนบ่อยๆ ส่วนผสมจะข้นขึ้นจนเป็นคัสตาร์ด 
5.     เทคัสตาร์ดลงบนตะแกรง 
6.     เอาพลาสติกคลุมคัสตาร์ดและแช่เย็นก่อนใช้3ชม
- Coconut diplomat cream
·       คัสตาร์ดกะทิ
·       วิปปิ้งครีม 200mL 
1.     ตีวิปปิ้งครีมให้ขึ้นฟูเต็มที่ 
2.     Foldวิปปิ้งครีมกับคัสตาร์ดกะทิ 
- หั่นมะม่วงตามทางยาว ความหนา2mm
- เทคัสตาร์ดลงบนทาร์ต
- เรียงมะม่วงให้สวยงาม
- Optional: นำข้าวเหนียวปั้นเป็นก้อนเล็กๆวางบนทาร์ตก่อนที่จะเทคัสตาร์ด
- Optional: เรียงมะพร้าวอ่อนตัดเป็นชิ้นให้ยาวเท่ากับชิ้นมะม่วงและเรียงผสมไปกับมะม่วง

Mango coconut custard tart (2 servings aka 2 tarts)
- Tart
1 Egg
½ cup butter at room temp cut to small cubes
1/3 cup granulated sugar
2 cup flour
Beat egg then add sugar, flour and butter mix well
On a pie plate, spread and press the mixture to the plate to make it adhere to plate
375F for 25-35m or until golden brown
- Coconut pastry cream
1 cup coconut cream (not coconut milk by the way, coconut cream is more fatty and thicker)
1 cup full fat milk
60g palm sugar
40 granulated sugar
21g corn starch
1/8 teaspoon salt
2 eggs
60g butter
Heat coconut cream, ¾ cup of milk, palm sugar and granulated sugar, watch and make sure the mixture does not boil but only bubbles
Whisk ¼ cup milk, eggs, cornstarch
Temper the egg mixture by slowly adding the coconut cream mixture into egg mixture while vigorously mixing until the two mixtures are combined
Reheat mixture, again make sure the mixture does not boil but only bubbles, this time also constantly stir until mixture is thickened and becomes custard in consistency
Pour custard on a sieve
Cover custard with saran wrap and refrigerate for a few hours before use
- Coconut diplomat cream
Coconut pastry cream as above
200mL heavy cream
Whisk heavy cream until stiff peak forms
Fold whipping cream into coconut pastry cream
- Assemble by pouring coconut diplomat cream on the baked tart, longitudinally cut ataulfo mango (or namdokmai if you are in Thailand, or other ripen and sweet mangoes) into strips and arrange in circular fashions, mix in young coconut as well (available in cans)
- Optional: coconut palm sugar caramel for topping
Boil 40g palm sugar with 25mL water, stir until temperature reaches 170oC
Add 130g coconut milk and stir with the sugar mixture, boil further to thicken caramel if needed
- Also optional: sticky rice can be placed on tart as well to add chewy text and simulate mango sticky rice flavour

Shameless food/US med school/travel IG plug: mudkipppy (https://www.instagram.com/mudkipppy/)
แก้ไขข้อความเมื่อ
แสดงความคิดเห็น
โปรดศึกษาและยอมรับนโยบายข้อมูลส่วนบุคคลก่อนเริ่มใช้งาน อ่านเพิ่มเติมได้ที่นี่