
Walter Mitty (Ben Stiller) works developing photo negatives for LIFE Magazine, and has a very adorable and innocent crush on Cheryl Melhoff (Kristen Wiig), who works there as well. Upon arriving to work on his birthday, he discovers from two of the seemingly five employees who notice and know him that LIFE is downsizing in a big way, moving the entire magazine online, deeming most of it's current staff unnecessary.
On his desk in the basement, he finds a gift from world famous photographer Sean O'Connell, who's pictures he has been developing over the 16 years he has been working at LIFE. It is a leather wallet, and a roll of negative film, along with a note saying that negative 25 is the best photograph he has ever take, and that it is to be used as the cover photo for the last issue of LIFE to be printed on paper because it captures the "essence of life."
More than slight problem, however... Negative 25 isn't on the roll. Or anywhere. And thus, quiet, unremarkable Walter Mitty finds himself on the journey of a lifetime to find Sean O'Connell (who he has never met in person), and unveil the secret of the missing negative.
Storyline - so original it almost made me cry of joy. Script - masterful. Scenery - spectacular. Cast - wonderful. Cleanliness - more than any recent movie I've seen. Soundtrack - perfect. Go see it. Just so wonderful and innocent and beautiful and inspiring. I give it five stars for everything.
ในภาพยนตร์ เราจะเห็นความห่วงใยที่แม่มีต่อลูก ใน Walter's แม่ของเขาทำเค็กนี้ฝากให้น้องสาวเอามาให้เขา
และก็มีหลายฉากที่ เขาถือเค็กไป ให้หัวหน้าเผ่า(มั่ง)ชายชุดดำ ในเรื่องได้รับประทาน และถูกปาก ถูกอกถูกใจ
ทีนี้ก็ทำให้หลายคนอยากกินเค็กหน้านี้กันเป็นแถว ร่วมถึงตัวข้าพเจ้าเองด้วย ก็เลยต้องไปควานหาสูตร(เอาไปให้คนทำอีกที เพราะที่บ้านไม่มีเตาอบ) มาดูวิธีการทำ Clementine Cake เป็นเค้กที่ไม่ใชัแป้ง นม เนยเลยแต่ใช้ผงอัลมอนด์แทน

และ

What you need: สิ่งที่คุณต้องเตรียม มีดังต่อไปนี้
7 small clementines ผลส้มชนิดนี้ 7 ลูก
6 eggs ไข่ 6ฟอง
1 1/4 cup white sugar น้ำตาล 1 ถ้วย เศษหนึ่งส่วน4
2 1/4 cups ground almonds เม็ดอัลมอลหั่นสับ 2ถ้วยเศษหนึ่งส่วน4
1 teaspoon baking powder ผงฝู 1ช้อนชา
2 cups confectioner's (powdered) sugar น้ำตาลไอซ์ซิ่ง 2ถ้วยตวง
3 tablespoons softened butter เนยนิ่ม 3 ช้อนโต๊ะ
1/2 cup clementine juice น้ำส้มคั้นจากผลส้ม ครึ่งถ้วย

What you do: มาดูวิธีและขั้นตอนการทำ
Preheat the oven to 375 degrees F. ตั้งอุณหภูมิไฟ 375องศาฟาเรนไฮท์
With a knife, pierce the 5 clementines 3 or 4 times.
เอามีดแทงเข้าไปที่ผลส้มชนิดนี้ 3-4ครั้ง ต่อผลให้ทั่วๆ

Place them in a covered dish, and bake them on high for 3 to 4 minutes.
นำใส่ภาชนะ เข้าไปอบด้วยความร้อน 3-4นาที

Cool slightly, then dump them whole into the food processor, and process until smooth. (Not pictured, because admittedly, it didn't look very appetizing. But man, did it ever smell good.)
ทิ้งไว้ให้เย็น จากนั้นนำลงเข้าเครื่องปั่นผลไม้

Put this aside, and mix the eggs and white sugar in a large bowl.
ใส่ชามผสมไข่ และ น้ำตาลทรายขาว ในชามขนาดใหญ่

Mix in the clementines and almonds.
ผสมอัลมอล์ ให้เข้ากันกับส่วนผสม

Mix well. ผสมให้เข้ากัน

Butter and line a cake pan with parchment paper.
นำเนยมาทาให้ทั่วภาชนะ

Pour the filling in the pan, and pop it in the oven for 45 minutes, or until a skewer comes out of the center clean.
เทบรรจุในภาชนะพร้อมกระดาษไขสำหรับอบเค็ก, และนำเข้าเตาอบเป็นเวลา 45 นาที

When done, cool in the pan on a rack.
เมื่อเสร็จแล้วทิ้งไว้ในชั้นวางให้เย็นตัวก่อน

Once the cake is cool, remove from the pan and pull off the parchment.
เมื่อเค็กเย็นตัวแล้ว เอาออกจากภาชนะพิมพ์

For the glaze, mix the confectioner's sugar, softened butter, and clementine juice in a bowl, adjusting the juice and sugar to make a loose but thick glaze.
สำหรับเคลือบหน้าเค็กส่วนผสม น้ำตาลที่ผสมกับตัวเนยและน้ำผลไม้ส้ม
ในชาม ใส่น้ำผลไม้ และน้ำตาลที่จะทำให้เคลือบหนา แต่หลวมๆเหลวๆ
โปะหน้าเค็ก

Spread the icing on top. กระจายไอซิ่งด้านบน

Slice a few of the leftover clementines into thin pieces. Take off the peel, and lay them on top of the cake.
หั่นชิ้นส้มจะปลอกเปลือก(หรือไม่ปลอกก็ได้) วางบนหน้าเค็กที่ละชิ้นเพื่อความสวยงามน่ากิน

And voila! สวยแหล่ะ ลงมือกินได้เลย (ถ่ายรูปก่อนท่านทั้งหลาย)
Pin it!

เพิ่มเติมข้อมูลนะครับ เรื่องส้มตัวนี้
ส้มคลีเมนไทน์ (clementine ) เป็นส้มในตระกูลส้มแมนดาริน
มีการค้นพบในประเทศแอลจีเรียเป็นครั้งแรก และมีลักษณะพิเศษตรงที่ไม่มีเมล็ด
ปลูกกันมากที่ประเทศสเปนและประเทศโมร็อกโก และสามารถหาได้ทั่วทวีปยุโรป
ให้ผลผลิตจากช่วงกลางเดือนพฤศจิกายนไปตลอดเดือนมกราคม มีฉายาว่า "ส้มคริสต์มาส" (Christmas Oranges)
เนื่องจากสามารถหารับประทานได้ในช่วงคริสต์มาส ครับ

ข้อมูลเพิ่มเติม อีกนิดสำหรับส้มไม่มีเมล็ด จากวิกิจพีเดียครับ
http://th.wikipedia.org/wiki/คลีเมนไทน์
ช่วงนี้ส้มไร้เมล็ดมีส้มนาเวล มีขายในซุปเปอร์ทั้งโลตัส และ บิ๊กซี ใกล้บ้าน 29-39บาทต่อกิโล
ใช้ทดแทนกันได้ เพียงแต่นาเวลมีแกนเยื่อกลางขาวหนามากเป็นซังแตกต่างจากคลีเมนไทน์แกนเยื่อกลางไม่มีและระหว่างกลีบบางมาก
ส่วนการทำเมล็ดอัลมอนต์แบบปลอกเปลือกไปทำเค็กดูข้างล่างๆกระทู้นะครับ
สูตรเค็ก ในหนัง Walter Mitty อยากให้อ่านดู-ลองทำกันนะครับ-น่ากินอยู่ Clementine Cake เป็นเค้กที่ไม่ใชัแป้งนมเนยเลย
Walter Mitty (Ben Stiller) works developing photo negatives for LIFE Magazine, and has a very adorable and innocent crush on Cheryl Melhoff (Kristen Wiig), who works there as well. Upon arriving to work on his birthday, he discovers from two of the seemingly five employees who notice and know him that LIFE is downsizing in a big way, moving the entire magazine online, deeming most of it's current staff unnecessary.
On his desk in the basement, he finds a gift from world famous photographer Sean O'Connell, who's pictures he has been developing over the 16 years he has been working at LIFE. It is a leather wallet, and a roll of negative film, along with a note saying that negative 25 is the best photograph he has ever take, and that it is to be used as the cover photo for the last issue of LIFE to be printed on paper because it captures the "essence of life."
More than slight problem, however... Negative 25 isn't on the roll. Or anywhere. And thus, quiet, unremarkable Walter Mitty finds himself on the journey of a lifetime to find Sean O'Connell (who he has never met in person), and unveil the secret of the missing negative.
Storyline - so original it almost made me cry of joy. Script - masterful. Scenery - spectacular. Cast - wonderful. Cleanliness - more than any recent movie I've seen. Soundtrack - perfect. Go see it. Just so wonderful and innocent and beautiful and inspiring. I give it five stars for everything.
ในภาพยนตร์ เราจะเห็นความห่วงใยที่แม่มีต่อลูก ใน Walter's แม่ของเขาทำเค็กนี้ฝากให้น้องสาวเอามาให้เขา
และก็มีหลายฉากที่ เขาถือเค็กไป ให้หัวหน้าเผ่า(มั่ง)ชายชุดดำ ในเรื่องได้รับประทาน และถูกปาก ถูกอกถูกใจ
ทีนี้ก็ทำให้หลายคนอยากกินเค็กหน้านี้กันเป็นแถว ร่วมถึงตัวข้าพเจ้าเองด้วย ก็เลยต้องไปควานหาสูตร(เอาไปให้คนทำอีกที เพราะที่บ้านไม่มีเตาอบ) มาดูวิธีการทำ Clementine Cake เป็นเค้กที่ไม่ใชัแป้ง นม เนยเลยแต่ใช้ผงอัลมอนด์แทน
และ
What you need: สิ่งที่คุณต้องเตรียม มีดังต่อไปนี้
7 small clementines ผลส้มชนิดนี้ 7 ลูก
6 eggs ไข่ 6ฟอง
1 1/4 cup white sugar น้ำตาล 1 ถ้วย เศษหนึ่งส่วน4
2 1/4 cups ground almonds เม็ดอัลมอลหั่นสับ 2ถ้วยเศษหนึ่งส่วน4
1 teaspoon baking powder ผงฝู 1ช้อนชา
2 cups confectioner's (powdered) sugar น้ำตาลไอซ์ซิ่ง 2ถ้วยตวง
3 tablespoons softened butter เนยนิ่ม 3 ช้อนโต๊ะ
1/2 cup clementine juice น้ำส้มคั้นจากผลส้ม ครึ่งถ้วย
What you do: มาดูวิธีและขั้นตอนการทำ
Preheat the oven to 375 degrees F. ตั้งอุณหภูมิไฟ 375องศาฟาเรนไฮท์
With a knife, pierce the 5 clementines 3 or 4 times.
เอามีดแทงเข้าไปที่ผลส้มชนิดนี้ 3-4ครั้ง ต่อผลให้ทั่วๆ
Place them in a covered dish, and bake them on high for 3 to 4 minutes.
นำใส่ภาชนะ เข้าไปอบด้วยความร้อน 3-4นาที
Cool slightly, then dump them whole into the food processor, and process until smooth. (Not pictured, because admittedly, it didn't look very appetizing. But man, did it ever smell good.)
ทิ้งไว้ให้เย็น จากนั้นนำลงเข้าเครื่องปั่นผลไม้
Put this aside, and mix the eggs and white sugar in a large bowl.
ใส่ชามผสมไข่ และ น้ำตาลทรายขาว ในชามขนาดใหญ่
Mix in the clementines and almonds.
ผสมอัลมอล์ ให้เข้ากันกับส่วนผสม
Mix well. ผสมให้เข้ากัน
Butter and line a cake pan with parchment paper.
นำเนยมาทาให้ทั่วภาชนะ
Pour the filling in the pan, and pop it in the oven for 45 minutes, or until a skewer comes out of the center clean.
เทบรรจุในภาชนะพร้อมกระดาษไขสำหรับอบเค็ก, และนำเข้าเตาอบเป็นเวลา 45 นาที
When done, cool in the pan on a rack.
เมื่อเสร็จแล้วทิ้งไว้ในชั้นวางให้เย็นตัวก่อน
Once the cake is cool, remove from the pan and pull off the parchment.
เมื่อเค็กเย็นตัวแล้ว เอาออกจากภาชนะพิมพ์
For the glaze, mix the confectioner's sugar, softened butter, and clementine juice in a bowl, adjusting the juice and sugar to make a loose but thick glaze.
สำหรับเคลือบหน้าเค็กส่วนผสม น้ำตาลที่ผสมกับตัวเนยและน้ำผลไม้ส้ม
ในชาม ใส่น้ำผลไม้ และน้ำตาลที่จะทำให้เคลือบหนา แต่หลวมๆเหลวๆ
โปะหน้าเค็ก
Spread the icing on top. กระจายไอซิ่งด้านบน
Slice a few of the leftover clementines into thin pieces. Take off the peel, and lay them on top of the cake.
หั่นชิ้นส้มจะปลอกเปลือก(หรือไม่ปลอกก็ได้) วางบนหน้าเค็กที่ละชิ้นเพื่อความสวยงามน่ากิน
And voila! สวยแหล่ะ ลงมือกินได้เลย (ถ่ายรูปก่อนท่านทั้งหลาย)
Pin it!
เพิ่มเติมข้อมูลนะครับ เรื่องส้มตัวนี้
ส้มคลีเมนไทน์ (clementine ) เป็นส้มในตระกูลส้มแมนดาริน
มีการค้นพบในประเทศแอลจีเรียเป็นครั้งแรก และมีลักษณะพิเศษตรงที่ไม่มีเมล็ด
ปลูกกันมากที่ประเทศสเปนและประเทศโมร็อกโก และสามารถหาได้ทั่วทวีปยุโรป
ให้ผลผลิตจากช่วงกลางเดือนพฤศจิกายนไปตลอดเดือนมกราคม มีฉายาว่า "ส้มคริสต์มาส" (Christmas Oranges)
เนื่องจากสามารถหารับประทานได้ในช่วงคริสต์มาส ครับ
ข้อมูลเพิ่มเติม อีกนิดสำหรับส้มไม่มีเมล็ด จากวิกิจพีเดียครับ http://th.wikipedia.org/wiki/คลีเมนไทน์
ช่วงนี้ส้มไร้เมล็ดมีส้มนาเวล มีขายในซุปเปอร์ทั้งโลตัส และ บิ๊กซี ใกล้บ้าน 29-39บาทต่อกิโล
ใช้ทดแทนกันได้ เพียงแต่นาเวลมีแกนเยื่อกลางขาวหนามากเป็นซังแตกต่างจากคลีเมนไทน์แกนเยื่อกลางไม่มีและระหว่างกลีบบางมาก
ส่วนการทำเมล็ดอัลมอนต์แบบปลอกเปลือกไปทำเค็กดูข้างล่างๆกระทู้นะครับ