ไม่รู้เห็นกันหรือยัง เอามาฝากครับ ยังดีนะครับ ที่ในคอมเม้นท์มีคนด่าคนเขียนกันเยอะว่า งี่เง่า ไม่ทำการบ้าน บทความยังบอก จะมีการทำ documentary เกี่ยวกับบริษัท (เจ้าของเวียตนาม) ที่ทำซอสนี้เผยแพร่จนดัง เอากันเข้าไป
http://finance.yahoo.com/news/sriracha-sauce-remains-all-the-rage-191627806.html
ที่ต่างประเทศ รสชาติซอสศรีราชาเป็นที่นิยมมาก ซอสของแท้ (จากบริษัทศรีราชาพานิช) หาซื้อไม่ง่ายครับ ของปลอมหาซื้อง่ายกว่า อย่างเช่นยี่ไก่เวียตนามในบทความ หรือยี่ห้อคิมลี ต่างประเทศนิยมมากถึงขึ้นมีของขบเคี้ยวรสศรีราชา ว่างขายคู่กับรสวาซาบิ ร้านอาหารดังหลายร้าน โดยเฉพาะพวกร้านฟิวชั่นฟู้ด ชอบใช้ศรีราชาครับ ใช้ของแท้หรือเปล่าไม่รู้ ผมเคยไปกินร้านของเชฟคนดังร้านหนึ่งที่นิวยอร์กหลายปีก่อน มีเมนูเป็นหมูย่างหรือหมูอบอะไรทำนองนี้ บนหมูราดซอสพิเศษ (เมนูว่าไว้) พอทานดู ปรากฏเป็นซอสศรีราชาเนี่ยแหละครับ
ทุกครั้งที่กลับเมืองไทย ผมจะซื้อซอสศรีราชาเสมอ เอามาหลายขวดทีเดียว อาหารของแห้งอย่างอื่นไม่มี มีแต่ซอสศรีราชาของศรีราชาพานิชเท่านั้นที่ผมซื้อกลับ
บางส่วนของบทความครับ
Below,
five things you may not have known about Tran and his creation.
1. Why the rooster? According to a New York Times article, Tran chose the rooster as the sauce's logo because it is his astrological sign in the Chinese zodiac.
2. Why is it so good? A question that would no doubt flatter Tran, who, according to Quartz, loves reading fan mail. The answer, according to the company's official site, is a bit of letdown, though: High quality ingredients.
3. And how do you pronounce it?
It's pronounced, SIR-rotch-ah, according to Thrillist. The term is a generic one (like ketchup or mustard),
named for the Vietnamese town where it was supposedly created. Huy Fong, by the way, was the name of the ship that Tran came to the U.S. on.
4.
Is it true there's a documentary in the works? Glad you asked. It is true. The project was funded via Kickstarter and is set to hit film festivals this fall. Filmmaker Griffin Hammond calls it
"an anthem for sriracha lovers."
5. It's been to space. A photo from a 2003 mission aboard the International Space Station features two astronauts, Yuri I. Malenchenko and Edward T. Lu. See the bottle with the green cap floating by? That's the real stuff. Take that, imitators.
ปล. ของแทคสี่ห้องนะครับ
ก้นครัว - ซอสปรุงรส
ไกลบ้าน - บทความนี้มาจากสหรัฐ
สินธร - Yahoo Finance
สีลม - entrepreneur
Yahoo Finance บอก ซอสศรีราชา ต้นกำเนิดมาจากเวียดนาม
http://finance.yahoo.com/news/sriracha-sauce-remains-all-the-rage-191627806.html
ที่ต่างประเทศ รสชาติซอสศรีราชาเป็นที่นิยมมาก ซอสของแท้ (จากบริษัทศรีราชาพานิช) หาซื้อไม่ง่ายครับ ของปลอมหาซื้อง่ายกว่า อย่างเช่นยี่ไก่เวียตนามในบทความ หรือยี่ห้อคิมลี ต่างประเทศนิยมมากถึงขึ้นมีของขบเคี้ยวรสศรีราชา ว่างขายคู่กับรสวาซาบิ ร้านอาหารดังหลายร้าน โดยเฉพาะพวกร้านฟิวชั่นฟู้ด ชอบใช้ศรีราชาครับ ใช้ของแท้หรือเปล่าไม่รู้ ผมเคยไปกินร้านของเชฟคนดังร้านหนึ่งที่นิวยอร์กหลายปีก่อน มีเมนูเป็นหมูย่างหรือหมูอบอะไรทำนองนี้ บนหมูราดซอสพิเศษ (เมนูว่าไว้) พอทานดู ปรากฏเป็นซอสศรีราชาเนี่ยแหละครับ
ทุกครั้งที่กลับเมืองไทย ผมจะซื้อซอสศรีราชาเสมอ เอามาหลายขวดทีเดียว อาหารของแห้งอย่างอื่นไม่มี มีแต่ซอสศรีราชาของศรีราชาพานิชเท่านั้นที่ผมซื้อกลับ
บางส่วนของบทความครับ
Below, five things you may not have known about Tran and his creation.
1. Why the rooster? According to a New York Times article, Tran chose the rooster as the sauce's logo because it is his astrological sign in the Chinese zodiac.
2. Why is it so good? A question that would no doubt flatter Tran, who, according to Quartz, loves reading fan mail. The answer, according to the company's official site, is a bit of letdown, though: High quality ingredients.
3. And how do you pronounce it? It's pronounced, SIR-rotch-ah, according to Thrillist. The term is a generic one (like ketchup or mustard), named for the Vietnamese town where it was supposedly created. Huy Fong, by the way, was the name of the ship that Tran came to the U.S. on.
4. Is it true there's a documentary in the works? Glad you asked. It is true. The project was funded via Kickstarter and is set to hit film festivals this fall. Filmmaker Griffin Hammond calls it "an anthem for sriracha lovers."
5. It's been to space. A photo from a 2003 mission aboard the International Space Station features two astronauts, Yuri I. Malenchenko and Edward T. Lu. See the bottle with the green cap floating by? That's the real stuff. Take that, imitators.
ปล. ของแทคสี่ห้องนะครับ
ก้นครัว - ซอสปรุงรส
ไกลบ้าน - บทความนี้มาจากสหรัฐ
สินธร - Yahoo Finance
สีลม - entrepreneur